Arts, antiques and interiors

Home
Nieuw
Snoepje
Kunst in winkel
Interieur
Diversen
Kunst
Meubels
Zoeken
Info
Links
Email

Website Button Maker by Vista-Buttons.com v5.7

 


Collectie

 Guillaume Lo-A-Njoe 1937

   

Guillaume Lo-A-Njoe geboren te Amsterdam, 25 juni 1937 is een Nederlandse beeldend kunstenaar, werkzaam in Amsterdam - Betondorp. Geïnspireerd door Cobra ontwikkelde Lo-A-Njoe  een stijl die met haar expressie daarop aansluit en zich kenmerkt zich door een krachtig en kleurrijk palet. Zijn stijl is verwant aan het expressionisme en kan tot de post-Cobra gerekend worden, waarbij Oskar Kokoschka en Marc Chagall inspiratiebronnen zijn.

Kunst en werkwijze:
Kleur en expressie zijn belangrijk voor hem. Lo-A-Njoe  spant zelf zijn doeken op, timmert en prepareert met konijnenlijm en tempera. Hierdoor ontstaat in zijn beleving het kunstwerk al een beetje en gaandeweg wordt dit door de kunstschilder met olieverf tevoorschijn gehaald. Zijn werkwijze is direct, met emotie en temperament. In verschillende publicaties, zoals de hieronder vermelde, wordt zijn werk als post-Cobra gezien, op welke dynamisch expressieve stijl Lo-A-Njoe  is verder gegaan, met een eigen signatuur. Zijn werk bestaat vooral uit schilderijen, meestal olie op doek, maar ook uit gouaches, houten beelden en objecten en zeefdrukken.

Biografie:
Lo-A-Njoe ´s ouders zijn in 1936 uit Suriname naar Amsterdam gekomen. Een jaar later werd Guillaune geboren in Amsterdam. Hij ziet zichzelf als een internationaal beeldend kunstenaar, met roots in Nederland, Suriname, India en China. Lo-A-Njoe  is grotendeels autodidact, maar genoot wel kunstonderwijs op de Kunstnijverheidsschool, een van de voorlopers van de Gerrit Rietveld Academie. In 1958 ontving hij de koninklijke subsidie en had hij zijn eerste tentoonstelling in café Eijlders aan het Leidseplein te Amsterdam. In de jaren zestig en zeventig heeft hij een aantal studiereizen gemaakt naar onder andere India, Marokko, Mexico en het Caribische gebied. Hij is vertegenwoordigd in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Cobra Museum Amstelveen, Gemeentemuseum Den Haag, Surinaams Museum Paramaribo, Het Curaçaosch Museum, en Instituut Collectie Nederland. Daarnaast heeft Lo-A-Njoe  ook als opdrachtkunstenaar gewerkt. Zo ontwierp hij het monument voor de SLM-ramp van 1989 en vervaardigde hij de plaquette voor Surinaams nationalist en verzetsstrijder Anton de Kom, die omkwam in een nazi-concentratiekamp. In 2008 viert Lo-A-Njoe zijn vijftigjarig jubileum als beeldend kunstenaar in Amsterdam. .

Over Guillaume Lo-A-Njoe :
Emile Mijer, Farawe; Acht kunstenaars van Surinaamse oorsprong. Heusden: Aldus, 1985, pp. 41-48.
Staat vermeld in de Scheen en de Jacobs.

Exposeerde in binnen- en buitenland en is opgenomen in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, musea en particulieren.
Een boeiend kunstenaar met een groot gevoel van uitdrukking, kleurgebruik, aanzet en kompositie.

Beschrijving van  Guillaume Lo-A-Njoe bij de RKD

   
Abstract
Formaat: 50 x 60 cm
Olieverf op doek
Signatuur RO, AK

Prijsindicatie:

Abstract
50 x 65 cm
Gouache
Signatuur: LO

Prijsindicatie ongelijst:

Autootje,
Formaat: 29 x 40 cm,
Gouache,
Signatuur: RB

Prijsindicatie:

No Title,
Formaat: 50 x 59 cm,
Olieverf op doek, Signatuur LB 1963

Prijsindicatie:

   
"Landscape",
40 x 50 cm,
Olieverf op doek,
Signatuur LO, AK 1995

Sold

Naakte vrouw,
Formaat: 62 x 42 cm,
Inkt,
Signatuur: LB

Prijsindicatie:

Naakte vrouw,
Formaat: 64 x 47 cm,
Inkt,
Signatuur: RO

Sold

   
     

 Denneweg 10, Den Haag, 2514CG, Nederland. Tel.:+31(0)70 3467768   E-mail: info@neeltjetwiss.nl